Vegetarisch Voorgerecht van Champignon

Champignons zijn heel goed geschikt om er een lekker voorgerecht van te maken. Er zijn dan ook veel recepten in omloop om dat te doen. De champignon zelf heeft een neutrale smaak, ze lenen zich in het bijzonder om er iets aparts van te maken. Onderstaand recept is voor gevulde champignons, en geheel vegetarisch. Wat niet wil zeggen dat de “niet-vegetarisch gasten”er niet van zouden genieten. De presentatie van deze gevulde champignons is aantrekkelijk en zeer smakelijk.

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 minuten

gegratineerde champignonsl Ingrediënten:
- 8 champignons (groot)
- 1 ui
- 50 gram boter
- 2 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels geraspte kaas
- 3 eetlepels peterselie (fijngehakt)
- peper en zout
- stukjes boter
- klein kropje sla
- Bechamelsaus:
- 2 ½ deciliter melk
- 30 gram bloem
- 20 gram boter

Bereidingswijze:
Voorzichtig de stelen uit de champignons draaien, en indien nodig de hoeden nog wat meer uithollen. Gebruik daar een theelepeltje voor, of een klein fruitmesje. Bestrooi de binnenkant van de hoeden met peper en zout, en zet ze apart om dit in te laten trekken. De stelen fijnhakken, en tussen een doek leggen. Nu met de deegrol zoveel mogelijk vocht uit de stelen rollen. De ui fijnsnijden, en deze in een koekenpan met wat boter zachtjes fruiten. Voeg de champignonstelen erbij, en laat ze samen gaar smoren. Af en toe roeren en in de gaten houden of het vocht verdampt is, als dat zo is, dan zijn ze klaar.Houdt ze in de pan.
Onder tussen de oven voorverwarmen op 180 graden C.

De bechamelsaus bereiden door eerst de boter in een steelpannetje te smelten. Roer er in een keer de bloem door. Dit zachtjes gaar laten worden, en er heel goed op letten dat het niet bruin wordt. Verwarm in een ander pannetje de melk en giet deze onder voortdurend roeren bij de bloem. Het beste kan een garde gebruikt worden. Giet de saus bij de stelen, en voeg de gehakte peterselie er eveneens bij(een paar toefjes achterhouden voor de garnering).
Eventueel met wat peper en zout op smaak maken.

De hoeden in een beboterde ovenstaal zetten, neem ze een voor een in de hand om de saus er in te gieten. Zet ze daarna terug in de schaal, en strooi er paneermeel en de geraspte kaas over. Tot slot een klein stukje boter er bovenop leggen.
Zet de schaal in de oven en bak de champignons ongeveer 30 minuten, of totdat de kaas gesmolten is

Tips:
Het gerecht direct uit de oven serveren. Gebruik individuele bordjes, en bekleed deze met wat slablaadjes. Zet twee champignons op elk bordje en garneer met een klein toefje peterselie bovenop de hoeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>