Vegetarisch dieet

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een vegetarisch dieet. Sommige mensen kiezen ervoor om vegetariër te worden uit geloofsovertuiging. Andere omdat ze uit respect voor de dieren geen dierlijke producten willen eten, maar er is ook een groep die dit doet uit gezondheidsoverwegingen. Een voorbeeld daarvan is afvallen. Wetenschappelijk is ook aangetoond dat een voedingsschema met veel vlees erin ongezond is voor de mens.

Een vegetarisch dieet heeft voordelen. Een vegetarisch dieet bevat namelijk minder calorieën en meer koolhydraten. Als vegetariër eet je meer pasta’s, groentes, granen en bijvoorbeeld peulvruchten.

vegetarisch-dieetDoor de grote hoeveelheid koolhydraten die deze producten bevatten kun je er genoeg van eten en heb je voldoende energie om de dag door te komen.

Het is belangrijk dat je goede vervangers vind om ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnen te krijgen. Dit zijn belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft.

IJzer vindt je in granen, groente, peulvruchten, eieren en andere vleesvervangers. Wanneer je deze producten samen eet met vitamine C rijke producten dan word het ijzer beter opgenomen in het lichaam.

B – vitamines vind je in graanproducten (brood, muesli, haver), kaas en ei. B12 vitamine komen alleen voor in dierlijke producten. Het is daarom een goede aanrader om als vegetariër gebruik te maken van melk, kaas en eieren.

Een andere goede vlees vervanger is soja, door vegetarisch vooral vaak gebruikt in de vorm van vegaburger.

Om als vegetariër aan voldoende omega vetzuren te komen is hennepzaad en hennepolie een aanrader. Hennep bevat alle drie de omega’s, namelijk omega 3, omega 6 en omega 9. Natuurlijk zijn er voor deze omega’s ook nog andere vervangers zoals lijnzaad en walnoten.

Hennep wordt ook word ook wel de ‘world’s most perfect food’ genoemd, dit komt omdat er in hennep ook andere voedingsstoffen te vinden zijn namelijk; veel ijzer en calcium maar ook proteïne, B- vitamines en bètacarotine. Ook komen er in hennepzaad veel aminozuren voor.

Er is tot op heden ook nog geen enkele allergie ontdekt tegen hennepzaad, terwijl steeds meer mensen allergisch reageren op sojaproducten. Kortom, hennep is het perfecte product voor zowel opgroeiende kinderen, sporters evenals uiteraard vegetariërs.

Een vegetarisch dieet bevat ongeveer 1100 tot 1300 calorieën. Hierdoor zul je ongeveer tussen de 1 en 5 kilogram verliezen na een week. Hoe langer je dit kunt volhouden des te meer je uiteraard zult afvallen.

Een calorieën zoeker geeft een indicatie van het aantal calorieën dat een product bevat. Hieronder vind je een schema om calorieën op een logische manier over de dag te verdelen.

Ontbijt:
Begin de dag met een ontbijt van ongeveer 175 calorieën.

Lunch:
Lunch tussen de middag met een maaltijd van ongeveer 300 calorieeen.

Avondeten:
Het avondeten bevat ongeveer 450 calorieen.

Tussendoortjes:
Voor een evenwichtig dieet is het belangrijk om je maaltijden goed over de dag te verdelen. Daarnaast heb je dan nog ruimte voor gezonde tussendoortjes zoals een stuk fruit, muesli reep of een rauwkost salade.

Niet iedereen die vegetarisch eet is per definitie slank. Er zijn ook veel dikmakers die geen dierlijke producten bevatten maar oh zo lekker zijn om als tussendoortje te eten. Let er dus daarom wel goed op wat je eet en probeer het vooral gezond en natuurlijk te houden. Andere gezonde tussendoortjes die goede vetten en gezonde voedingsstoffen bevatten zijn noten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>