Vegetariër

Een vegetariër wordt vaak gekenmerkt als iemand die geen vlees eet. Maar er zijn verschillende soorten vegetariërs. Een vaste definitie voor een vegetariër is er dus niet, daarom wordt er onderscheid gemaakt tussen de verschillende groepen vegetariërs.

Sommige mensen eten geen vlees maar wel dierlijke producten zoals kaas en eieren. Andere vegetariërs eten geen vlees maar wel vis. Het soort vegetariër dat iemand is heeft vaak te maken met de reden waarom iemand vegetarisch word. Je kunt vegetarisch worden en enkel geen vlees eten omdat je geen chemische stoffen en groeihormonen die in dierlijk vlees zitten op wilt eten. Iemand anders kan allergisch zijn voor bepaalde stoffen en kan daarom geen melk drinken maar bijvoorbeeld wel eieren en vlees eten.

vegetariërWeer een ander is tegen overbevissing van de zee en eet je daarom geen vis maar wel biologisch gefokt vlees. Iedereen heeft zo zijn eigen beweegredenen om vegetarisch te eten. Soms omdat je geen keus hebt of juist uit idealistisch oogpunt. Hieronder vind je de verschillende soorten vegetariërs.

Lacto-ovo vegetariërs
Deze vorm van veganisme is het meest bekend. Veel mensen denken dat dit dan ook de enige vorm van veganisme is. Een lacto-ovo vegetariër eet geen vlees, vis of gevogelte maar wel zuivel, eieren en kaas. Een lacto- vegetariër eet wel melk en kaas maar geen eieren en andersom is eet een ovo- vegetariër juist weer geen melk en kaas producten maar wel eieren.

Pescotariërs
Pescotariërs eten wel vis maar geen vlees, gevogelte en zuivelproducten.

Pollotariers
Een proletariër eet alleen gevogelte en dan vooral in de vorm van kip. Maar geen vlees vis en zuivel. De mensen die ervoor kiezen om alleen kip of vis te eten doen dit vaak omdat dat gezonder is. Vooral vette vis een goed vlees vervanger.

Veganist
Is tegen het gebruik van alle dierlijke producten. Principieel maakt een veganist geen gebruik van producten die een dierlijke oorsprong hebben. Naast het niet gebruiken van vlees, vis, melk, boter, kaas, honing en andere voedingsmiddelen die afkomstig zijn van dieren gebruikt de veganist ook geen producten zoals leer.

Fruitariërs
De meest extreme vorm van vegetarisme is fruitisme. Naast het respecteren van dieren respecteren fruitariërs ook bomen en planten. In het meest extreme geval eten ze daarom alleen fruit en noten. Bij het eten van noten en fruit blijft de boom of plant in leven en daarom zijn ze fruitariërs.

Raw food aanhangers
Deze groep veganisten geloven erin dat wanneer je eten kookt het al zijn voedingswaarde verliest. Raw food aanhangers eten alleen groentes, fruit, noten en peulvruchten. Deels hebben deze veganisten gelijk, wanneer je eten kookt verliest het een deel van zijn vitamines en voedingswaarde maar zeker niet allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>