Vegetarier worden

Een vegetariër maakt gebruik van een voedingswijze waarbij hij geen vlees, vis gevogelte, schaaldieren en insecten eet. Er zijn verschillende gradaties van veganisme, zo eten bijvoorbeeld sommige vegetariërs ook de bijproducten van dierlijke afkomst niet. Denk hierbij aan producten zoals, melk kaas en eieren.

In extreme gevallen draagt of gebruikt men zelfs geen leer. Wetenschappelijk is ook bewezen dat het eten van teveel vlees schadelijk is voor het menselijk lichaam. Dit betekend overigens niet dat je helemaal geen vlees zou kunnen eten. Overdaad schaadt. In Nederland zijn er ongeveer 750.000 veganisten.

vegetarier-worden-1Toch heeft elk mens bepaalde bouw en voedingsstoffen nodig om te kunnen overleveren. Wij zijn een levend organisme en dat heeft brandstof nodig om de dag door te komen.

Vegetariërs vervangen dierlijke producten door natuurlijke producten die niet afkomstig zijn van een dier. In plaats daarvan kiest een veganist onder andere voor producten zoals, groente, fruit, noten, granen en peulvruchten. Er zijn zeer veel verschillende vervangers voor vlees en vis producten. Veel minder bekende producten bij vlees eters zijn hennepzaad en lijnzaad.

Een vegetariër is niet in een dag veganist. Hier gaat een proces aan vooral. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Veruit de meeste veganisten willen geen vlees eten uit respect voor levende wezens die pijn kunnen voelen en ervaren. Deze reden wordt vaak gebuikt door dierenactivisten of mensen met een bepaalde geloofsovertuiging. Andere overwegingen om te stoppen met het eten van dierlijke producten en veganist te worden zijn vaak vanwege de gezondheid, het milieu(co2 uitstoot), culturele overtuigingen of andere idealen.

Is het per definitie gezonder om vegetariër te zijn? Dat valt lastig te bepalen. Veganisten komen voor in alle rangen en standen van de maatschappij met verschillende secundaire levensomstandigheden.

Er zijn studies gedaan naar de gezondheid van het veganisme, enkele studies wijzen hierin uit dat het gezonder zou zijn om geen dierlijke producten te eten. Weer andere studies veronderstellen juist dat het minder gezond is om veganistisch te leven. Daarnaast komt het vaak voor dat veganisten niet, roken, drinken en drugs gebruiken.

Kritiek op het veganisme is er ook. De mens als dier zijnde zou van oorsprong een alles eter zijn. Zowel plantaardige evenals dierlijke voedingsstoffen. Zoals eerder genoemd zijn er studies gedaan naar de gezondheid van het veganisme, wat hierin duidelijk naar voren komt is dat er een kans ontstaat dat bij een langdurig plantaardig dieet een tekort aan vitamine B12 optreedt.

Er zijn uiteraard tegenwoordig wel voedingssupplementen die het tekort aan vitamine B12 kunnen compenseren. Daarnaast is er kennis nodig om een goed gebalanceerd en evenwichtig voedingsschema op te stellen waarin je niet tekort komt aan bepaalde voedingsstoffen. Het is gevaarlijk om zonder jezelf uitgebreid te informeren en de nodige kennis op te doen vegetarisch te worden.

Er zijn zoveel verschillende soorten veganisme. Het is daarom handig om jezelf goed in te lezen en te kijken welke vorm het best aansluit bij jouw idealen en levensstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>