Preistamppot

In dit recept maken wij preistamppot, met eieren en een heerlijke kaassaus. De stamppot prei is geheel vegetarisch, dus lekker gezond. De oorsprong van dit recept is Engeland, de Engelse naam is “Anglesey Eggs”.

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 60 minuten

preistamppotIngrediënten:
- 4 preien (groot)
- 8 eieren
- 100 gram boter
- 150 gram kaas (belegen, geraspt)
- 1 kilogram aardappels
- 300 milliliter melk
- 1 eetlepel bloem
- 3 theelepels mosterd
- nootmuskaat
- peper en zout

Bereiding:
Schil de aardappels en kook ze zonder zout gaar. Giet ze af en stamp ze fijn met een stukje boter (ongeveer het vierde deel) de mosterd en peper en zout. Snij de boter in vier gelijke stukjes, dat is handiger, omdat er steeds 25 gram gebruikt wordt.

De preien wassen en in ringen snijden. In een koekenpan een stukje boter (25 gram) smelten en hierin de preiringen bakken. Niet heel lang bakken, ongeveer 6 minuten dan blijven ze nog lekker knapperig.

Bestrooi ze met wat peper en zout. Als de prei zo ver is, ze door de aardappelmassa mengen. Kook onderwijl de eieren hard. Zet ondertussen de oven aan op 190 graden C.

Voor de kaassaus eerst de melk warm maken. In een ander pannetje het overgebleven stukje boter smelten en de eetlepel bloem er bij doen. Laat de bloem licht fruiten, zonder aan te bakken.

Doe er nu scheutje voor scheutje de warme melk bij onder voortdurend roeren. Een garde is het meest geschikt daar voor.

Neem de helft van de kaas en roer deze eveneens door. de melk, totdat de saus dik is. Tot slot nog wat zout en peper en een snufje nootmuskaat toevoegen.

Neem een ovenschaal en vet deze licht in. Verdeel de preistamp over de schotel, en druk hier en daar een half ei er in. Schenk de kaassaus over de puree, en strooi de resterende kaas er over. Zet de schaal 30 minuten in de oven, of net zo lang totdat de bovenkant met een bruin korstje bedekt is.

Tips:
Serveer het gerecht warm, direct uit de oven, met een frisse groene salade.

One thought on “Preistamppot

  1. Heerlijk winters gerecht! Makkelijk en snel te bereiden.
    Ik geef de voorkeur aan wat meer mosterd dan aangegeven (de dubbele hoeveelheid) en dan grove mosterd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>