Pittige bonensalade met paprika en Leidse kaas

pittige bonensalade
Ingrediënten
2 blikken kidneybonen
1 rode spaanse peper
4 vleestomaten
1 rode paprika
1 gele paprika
2 kleine rode uien
½ krop Romeinse sla (of gemengde sla)
200 gram jongbelegen Leidse kaas

Voor de garnering:
Paprikareepjes of rode uien ringen

Voor de dressing:
2 eetlepels rode wijnazijn
1 theelepel shoarmakruiden
1 theelepel gemalen komijn (djinten)
1 a 2 eetlepels chilisaus (gemaakt van spaanse peper, azijn, zout en pruimen – bij toko’s verkrijgbaar of in de supermarkt)
6 eetlepels maisolie
Versgemalen peper
Zout

Bereiding:
Maak eerst de dressing. Verwarm de azijn in een pannetje onder toevoeging van de shoarmakruiden en de komijn. Neem de pan van het vuur zodra de azijn op het punt staat te gaan koken en laat de inhoud weer iets afkoelen. Klop de overige ingrediënten door het azijnmengsel en breng de dressing op smaak met zout en versgemalen peper.

Doe de bonen in een zeef of vergiet, spoel ze onder koud stromend water af en laat ze uitlekken. Snijd de spaanse peper overdwars en verwijder alle of een deel van de zaadjes en snijd de twee helften in halve ringetjes. Doe de bonen en de spaanse peper in een kom en voeg er de dressing aan toe. Zet kom voor circa 30 minuten op een koele plek, zodat de smaken goed in kunnen trekken.

Snijd intussen de tomaten aan de onderkant kruislings in en dompel ze circa 10 tellen in koken water. Verwijder het velletje, snijd de tomaten in vieren en verwijder het sap en de pitjes. Snijd het vruchtvlees in piepkleine dobbelsteentjes. Snijd de paprika’s in vieren, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees eveneens in kleine blokjes. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Was de sla en slinger de bladeren droog in een slacentrifuge. Snijd de kaas in dobbelsteentjes. Doe alle ingrediënten vlak voor het opdienen bij de bonen en meng alles zorgvuldig. Breng de salade op smaak met wat zout, gemalen peper en wat paprikapoeder en schep deze op een met slabladeren bedekte schaal. Garneer met paprikareepjes of uienringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>