Witlof Gratin

Deze ovenschotel is een populair gerecht in Frankrijk. Serveer met schijfjes stokbrood of andere stukjes brood en een groene salade.

andijvie-ovenschotel

Ingrediënten (8 porties) :
8 grote witlofs, schoongemaakt en gehalveerd door de lengte
6 eetlepels boter of margarine
1/3 kopje bloem
1,5 kopje magere melk
1,5 kopje groenten bouillon
1,5 kopje Zwitserse kaas, geraspt
1/8 theelepel gemalen nootmuskaat
8 schijfjes vleesvervanger die je zelf lekker vind (gehalveerd)

Bereiden :
1. Breng een grote soeppan gezouten water aan de kook. Voeg de witlof toe en kook deze voor 15 minuten. Laat deze afwateren en plaats deze dan op een bakplaat gevuld met keukenpapier om deze te laten afkoelen en verder te laten afwateren.

2. Laat de oven voorverwarmen op 180 graden. Vet 2 ovenschalen in met bakspray.

3. Smelt de boter in een middelgrote sauspan op een middelmatig vuur. Klop de bloem erin en kook deze voor 1 minuten waarbij je voortdurend klopt. Klop de melk en bouillon erin en kook op een middelmatig vuur voor 3 tot 5 minuten of tot de saus aandikt. Blijf voortdurend in de saus kloppen. Roer een kwart kopje geraspte kaas en nootmuskaat erdoor en breng op smaak met zout en peper.

4. wikkel elk stukje witlof in een gehalveerd schijfje van de vleesvervanger en plaats deze in de voorbereidde ovenschaal. Schenk de saus over de ingewikkelde witlofs in beide schalen waarbij je de saus gelijk verdeeld over alles. Besprenkel elke schotel met een half kopje geraspte kaas.

5. Bak de gratins 45 minuten to 1 uur of tot de ovenschotels een diepe bruine kleur op de bovenkant krijgen. Laat de ovenschotels 10 minuten afkoelen voordat je deze serveert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>