Aardappeltaart

De eigenschap van taarten is, dat ze altijd lekker zijn, en er natuurlijk feestelijk uitzien. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende taarten. Groentetaarten, kaastaarten, en de aardappeltaarten, zoals dit recept. De aardappeltaart die hier beschreven wordt, is een combinatietaart van aardappelen en kaas. De smaak is mild, en geheel vegetarisch.

Aantal personen: 4
Bereidingstijd : 2 uur (inclusief de baktijd)

aardappeltaartIngrediënten:
- 250 gram mascarpone
- 150 gram Gruyere (stukje)
- 750 gram aardappels
- 250 milliliter crème fraîche
- 3 eieren
- 4 takjes peterselie
- peper en zout

Bereiding:
Eerst wordt de kaassaus gemaakt. Gebruik een ruime kom, en doe de eieren erin, klop ze iets los, alvorens de andere ingrediënten toe te voegen.

Voeg nu de mascarpone toe en de crème fraîche. Roer alles goed door. Het stukje Gruyère kaas raspen en het door het mengsel mengen. Als laatste de takjes peterselie fijnhakken en er door roeren. Breng het op smaak met peper en zout. De saus is nu klaar. Zet het even apart.

De aardappels worden niet geschild, maar schoon geboend onder de kraan en de pitjes worden er uit gehaald. Dunne schijfjes worden gebruikt, het beste is om een kaasschaaf of een komkommerschaaf te gebruiken. Leg de schijfjes op een bord.

De oven kan voorverwarmd worden op 175 graden C.

Voor deze taart wordt een springvorm van 22 centimeter gebruikt. De bodem met bakpapier bekleden, en de rand zo vastklemmen dat het papier ook gelijk vast zit.

De springvorm kan nu gevuld worden. Op de bodem de eerste laag aardappelschijfje verdelen, ongeveer de helft. Doe over de schijfjes de helft van de kaassaus, en leg hierop de resterende aardappelschijfjes. Als laatste de andere helft saus er over verspreiden.

De taart kan nu de oven in, en bak het gerecht gaar in ongeveer 90 minuten. Het kan zijn dat de bovenkant te snel bruin wordt, terwijl het gerecht nog niet gaar is. Dek de taart dan af met aluminiumfolie.

Tips:
Laat de taart springen, en plaats deze op een ronde schotel, serveer met een frisse salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>